Dankzij deze 7 speeltips bevorder je de sociale vaardigheden van je kind

Dankzij deze 7 speeltips bevorder je de sociale vaardigheden van je kind

Spelen is veel meer dan alleen plezier. Door je kind te laten spelen, zorg je voor een natuurlijke manier om hun belangrijkste sociale vaardigheden te ontwikkelen. Hoe dan? Door middel van spel leren kinderen samenwerken, communiceren, empathie tonen en problemen oplossen.

Bij Fairplace stimuleren we de ontwikkeling van kinderen door middel van speelgoed dat niet alleen plezier biedt, maar ook hun sociale vaardigheden bevordert. In deze blogpost delen we 7  toptips over hoe spelen bijdraagt aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden bij kinderen.

1. Samen spelen = samen delen

Een van de belangrijkste aspecten van sociale vaardigheden is het delen van speelgoed en interactie met andere kinderen. Door samen te spelen, leren kinderen te communiceren, elkaars ideeën te respecteren en rekening te houden met de gevoelens van anderen.

2. Rollenspellen en verbeelding zijn ideaal om sociaal te leren zijn 

piratenset in karton
Verbeeldingsspellen, zoals 'doen alsof', moedigen kinderen aan om in de schoenen van anderen te stappen en verschillende rollen te spelen. Dit helpt bij het ontwikkelen van inlevingsvermogen en het begrijpen van verschillende perspectieven.

3. Door bouw-en constructiespeelgoed leren ze constructief samenwerken

Bouw- en constructiespellen zijn uitstekend om samenwerking te bevorderen. Kinderen leren plannen, overleggen en samen problemen oplossen om hun gezamenlijke creaties te realiseren. Wat dacht je van Kapla, GRAPAT en Stapelstein bijvoorbeeld? 

4. Laat ze spelen met regels

gezelschapsspel Fairplace
Gezelschapsspellen met duidelijke regels leren kinderen om te gaan met winnen en verliezen. Ze leren eerlijk te spelen, geduldig te wachten op hun beurt en respect te hebben voor anderen.

Tip: ontdek zeker ons grote assortiment aan gezelschapsspellen waarmee we kinderen aanmoedigen om samen te spelen. 

5. Laat ze lekker buiten spelen

Buiten spelen meeneemschommel
Buitenspelen biedt talloze kansen voor kinderen om samen te werken en te denken als een team. Denk aan balspellen, tikkertje of gezamenlijke avonturen in de natuur. Deze ervaringen bevorderen teamwork en wederzijdse afhankelijkheid.

In onze categorie 'Buitenspelen' ontdek je eindeloos veel speelgoed om je kinderen te stimuleren om buiten te spelen

6. Leer ze luisteren en communiceren


Spelen is ook een uitstekende manier om luistervaardigheden en verbale communicatie te oefenen. Kinderen leren hun gedachten te uiten, naar anderen te luisteren en te reageren op verschillende ideeën.

7. Omgaan met conflicten? Ook dat leren ze door te spelen! 


Tijdens het spelen kunnen er meningsverschillen en conflicten ontstaan. Dit is een waardevolle kans voor kinderen om te leren hoe ze problemen kunnen oplossen, compromissen kunnen sluiten en op een respectvolle manier kunnen omgaan met verschillende standpunten.

buitenspelen samen spelen


Door te investeren in speelgoed dat sociale interactie bevordert, geven we kinderen de bouwstenen voor een gezonde en succesvolle sociale ontwikkeling. Laten we samen spelen en leren, terwijl we de volgende generatie helpen opgroeien tot empathische en zelfverzekerde individuen.

Ontdek ons assortiment educatief en sociaal stimulerend speelgoed op Fairplace en laat kinderen op een speelse manier leren en groeien!

Back to blog